Forskningsområden
Vårt huvudfokus för forskning är att förstå och beskriva olika aspekter av för tidig födsel, förlossningsprocessen och barnutfall, att studera genetikens betydelse och gen-miljöinteraktionen i relation till födelse (inklusive förtidsbörd och överburenhet).
Vårt mål är också att kartlägga grundläggande epidemiologi i relation till förtidsbörd och barnutfall samt att utveckla och studera olika metoder för att förbättra fosterdiagnostik. |
Kohortbaserade genetiska studier
Genom GWAS (Genome-wide association study) studerar vi genetiken hos tusentals mödrar och deras barn för att hitta de gener som spelar roll vid bestämmande av graviditetens varaktighet. Kunskapen om sådana studier kan förklara biologin bakom förtidsbörd och förlossning. I gen-miljöinteraktionsstudier vill vi identifiera kvinnor vars genetiska profil gör deras graviditet extremt känslig för vanliga miljöexponeringar såsom koffeinintag, rökning, vitaminer, mikroelement samt probiotiska produkter. Dessa kvinnor bör få personliga kost- och kosttillskottrekommendationer under graviditeten.
Vårt genetiska team: Chris Flately, Pol Solé Navais. |
Registerbaserade epidemiologiska studierVi undersöker frekvens/förekomst, komorbiditeter och ärftlighet av olika graviditetsfenotyper. Vi utför fördjupade undersökningar av gemensamma riskfaktorer och prediktorer gällande för tidig födsel, såsom moderns längd, ålder, BMI och paritet.
Vårt epidemiologiska team: Verena Sengpiel, Linda Englund-Ogge, Patricia Johansson, Tomas Fritz. |
Kohortbaserade biomarkörstudier
Stora kohorter av kvinnor har skapat unika förutsättningar för näringsstudier. Vi forskar kring förhållandet mellan olika kostmiljöexponeringar under graviditeten och risken för förtidsbörd. Dessa studier kan leda till hypoteser om orsakssamband som senare kan testas i randomiserade kliniska prövningar.
Vårt näringsteam: Verena Sengpiel, Linda Englund-Ögge, Malin Barman. |
Kohortbaserade nutritionstudier
Stora kohorter av kvinnor har skapat unika förutsättningar för näringsstudier. Vi forskar kring förhållandet mellan olika kostmiljöexponeringar under graviditeten och risken för förtidsbörd. Dessa studier kan leda till hypoteser om orsakssamband som senare kan testas i randomiserade kliniska prövningar.
Vårt näringsteam: Verena Sengpiel, Linda Englund-Ögge., Malin Barman, Mahsa Nordqvist. |
Evenemang
The Nordic Network of Fetal Medicine
The European Spontaneous Preterm Birth Congress
Den andra Europeiska kongressen kring spontan förtidsbörd, ESPBC, ägde rum i Göteborg 26-28 maj 2016. Kongressen, ett evenemang som hålls vartannat år, är avsedd att vara en konferensanläggning för experter från hela världen med särskild fokusera på den europeiska situationen. ESPBC arrangeras med FIGO deltagande.
Huvudsyftet med mötet är att ge det internationella vetenskapliga samfundet inom spontan förtidsbörd möjlighet att ge och utbyta vetenskaplig information om aktuell kunskap och få uppdateringar om de senaste resultaten. För mer information och senaste nyheterna besök espbc.eu |
FIGO & MOD
Vi är också glada över att ha ett fortsatt nära samarbete med både The International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) och The March of Dimes (MOD), i syfte att utveckla ett program för åtgärder för att förebygga förtidig födsel i hela världen.
För mer information om organisationerna, besök FIGO eller MOD. |
Partnerskap
Perinatallaboratoriets anställda arbetar med en rad olika internationella organisationer och statliga institut. De mest betydelsefulla samarbetena är listade nedan.
- Socialstyrelsen
- Världshälsoorganisationen / PMNCH (WHO)
- March of Dimes (MOD)
- Världshälsoorganisationen / moderns (WHO)
- International Federation of gynekologi och obstetrik (FIGO)
- Europeiska Spontan pretermfödelse Congress (ESPBC)
- Nordiskt nätverk för fostermedicin (NNFM)
- Pretermfödelse International Collaborative (PREBIC)
- Folkehelseinstitutet (FHI)
Finansiering
Finansiering är huvudsakligen den viktigaste faktorn för vetenskaplig utveckling för att ta forskningen till den nivå som vi vill. Utan finansiering hade vi inte haft möjlighet till vidare utveckling och lösa problem. Vår grupp får bidrag av flera internationella och nationella organisationer, stiftelser och forskningsråd. Finansieringen får vi huvudsakligen från internationella tävlingar. Nedan finns en lista över betydelsefullt ekonomiskt stöd.